Cerar daje prednost tujcem

Aktualno

Mira Cerarja bi morala najprej in v celoti rešiti socialne probleme državljank in državljanov Republike Slovenije, ilegalnih migrantov pa naj ne postavlja v privilegiran položaj glede na položaj slovenskih državljank in državljanov. Poslanke in poslanci bodo zadnji dan zasedanja aprilske seje državnega zbora med drugim obravnavali predlog priporočila glede migrantske krize, ki ga je v parlamentarno proceduro v mesecu februarju vložila poslanska skupina SDS.

Na novinarski konferenci ob predstavitvi predloga priporočila je mag. Branko Grims opozoril, da se je v Sloveniji začelo dogajati nekaj, kar se v normalni državi nikoli ne bi smelo zgoditi: »En delavec, ki dela za cel dan, gara za trakom, dobi 500 ali 600 evrov plače in nekdo, ki je 40 let garal za trakom, ima 500 evrov pokojnine, na drugi strani pa nekdo, ki pride v to državo nelegalno, torej kriminalec, ilegalec, dobi 1963 evrov na mesec iz proračuna.« To pa ni ugotovitev poslanske skupine SDS, temveč Računskega sodišča RS. V poročilu Računskega sodišča v povezavi z migranti, so natančno razdeljeni stroški, kjer piše, da je 380 evrov iz vsote 1963 evrov iz evropskega denarja, vse ostalo, torej več kot 1500 evrov pa za migranta plača neposredno slovenski davkoplačevalec.

»1963 evrov je ogromno denarja. Toliko dobi kak predsednik Zveze borcev svoje pokojnine, o čemer pa navadni smrtniki samo sanjajo. Če govorimo o zaposlenih – trije slovenski zaposleni, delajo za enega ilegalnega migranta na mesec. Oprostite, nekdo je nor v tej državi,« je dejal mag. Grims in dodal, da je takšen način delovanja države popolnoma politično nesprejemljiv, je asocialen, zgrešen v temeljih in očitno protiustaven.

Ostro pa se je mag. Grims odzval tudi na trditve predsednika vlade Mira Cerarja, da naj bi migrant slovensko državo stal samo 360 evrov. »To je grobo zavajanje. Če bi nekdo v bankah tako ravnal, bi šel za takšne izjave sedet ali pa bi plačal kazen za takšno zavajanje. Kajti, to je tako, kot če bi nekdo rekel,  da posojilo stane le 360 evrov, zamolči pa ceno najema posojila, zavarovanja posojila ipd., ki strošek na koncu dvignejo na 1963 evrov. Bankir bi šel za takšno zavajanje sedet, banka pa bi plačala kazen,« je dejal mag. Grims in dodal, da so bile zaradi migrantov potrebne tudi nove zaposlitve, da so stroški z njimi in da se jim ogromno daje. Ob tem je bil mnenja, da bi država najprej in v prvi vrsti morala pomagati svojim državljanom. »Dokler imamo svoje socialne probleme, dokler slovenske državljanke in državljani nimajo vsega tega, kar hoče vlada zastonj dati migrantom, je nedopustno to, kar se dogaja,« je bil jasen poslanec SDS.

Na matičnem delovnem odboru je koalicija skupaj z Združeno levico ponovno preglasovala vse naše predloge, s katerimi smo želeli vladi Mira Cerarja priporočiti, da:

dosledno spoštuje ustavna načela ter izvaja ukrepe iz svoje pristojnosti tako, da najprej in v celoti rešuje socialne probleme državljank in državljanov Republike Slovenije ter da v nobenem primeru ne bodo ilegalni migranti ter prosilci oziroma osebe s priznano mednarodno zaščito v privilegiranem položaju glede na položaj državljank in državljanov Republike Slovenije,

takoj okrepi aktivnosti za preprečitev možnega velikega povečanja ilegalnih migrantov v primeru, da bi se nov migrantski val ponovno začel,

uporabi vse razpoložljive pravne, tehnične, kadrovske in mednarodne možnosti ter ukrepe za zavarovanje meje, varnosti ljudi in njihovega premoženja in za vzpostavitev nadzora pri vstopih migrantov v državo in izstopih migrantov iz države.

Vabljeni k spremljanju neposrednega prenosa na TV Slovenija 3 od 10. ure dalje.

Vir: sds.si