Civilna iniciativa Velenje se ne da: o azilnem domu bodo odločali ustavni sodniki

Aktualno

V Civilni iniciativi Velenje so uporabili še zadnjo pravno možnost za razpis referenduma o azilnem domu v velenjski krajevni skupnosti Stara Vas.

Civilna iniciativa Velenje je na ustavno sodišče vložila ustavno pritožbo zoper odločitev upravnega sodišča, ki je 4. aprila drugič zavrnilo pobudo občanov za razpis referenduma glede vzpostavitve izpostave azilnega doma v krajevni skupnosti Stara Vas v občini Velenje, so včeraj sporočili iz iniciative.

Za dosego ciljev, torej razpis naknadnega referenduma, so v Civilni iniciativi Velenje tako uporabili še zadnjo pravno možnost, so zapisali v sporočilu za javnost.

Upravno sodišče je namreč zavrnilo tožbo velenjske civilne iniciative zoper obvestilo župana Mestne občine Velenje Bojana Kontiča, s katerim je iniciativo obvestil, da pobuda za razpis naknadnega referenduma, povezanega s sklepi občinskega sveta glede izpostave azilnega doma, ne izpolnjuje pogojev za nadaljevanje postopka.

To je bila sicer že druga tožba Civilne iniciative Velenje, ki nasprotuje vzpostavitvi izpostave azilnega doma v Velenju. Upravno sodišče je v zvezi s prvo tožbo županu Kontiču zato, ker občina ni ravnala skladno z zakonom o upravnem postopku, naložilo ponovni postopek odločanja o referendumski pobudi. Njegov odgovor, v katerem je pobudnike seznanil, da pogoji za razpis referenduma niso izpolnjeni, pa je sodišče v postopku prve tožbe odpravilo.

Župan je nato civilno iniciativo znova obvestil, da pobuda za razpis naknadnega referenduma ne izpolnjuje pogojev za nadaljevanje postopka za razpis naknadnega referenduma, v zvezi s tem pa je iniciativa ponovno vložila tožbo na upravno sodišče, ki pa je tožbo zavrnilo.

Kot je po odločitvi upravnega sodišča navedla Mestna občina Velenje, po presoji sodišča sklepi oz. zahteve o vzpostavitvi izpostave azilnega doma na območju Velenja, glede katerih je civilna iniciativa predlagala referendum, niso akti, ki bi imeli naravo splošnega upravnega akta in kot taki ne vzpostavljajo pravic ali obveznosti za občane, ampak kvečjemu posegajo v njihov dejanski interes. Obenem pa tudi ne urejajo splošnih pravil za nedoločen krog ljudi.

V iniciativi menijo, da gre pri sklepih občinskega sveta, glede katerih so predlagali referendum, za splošni akt občine in s tem za vprašanje, o katerem se lahko odloča na naknadnem referendumu, še posebej, ker gre po njihovem mnenju za vprašanje, ki se nanaša na zagotavljanje varnosti občank in občanov ter njihovega premoženja. Opozarjajo tudi, da se pri vprašanjih glede izpostave azilnega doma zanemarja vprašanje, kakšne bodo gospodarske posledice za lokalno okolje in turizem.

Na občini pa so poudarili, da so bili sklepi, ki številčno omejujejo prihod prosilcev za mednarodno zaščito, pripravljeni in sprejeti na seji mestnega sveta z namenom zaščite občank in občanov, medtem ko je odločitev o vzpostavitvi izpostave azilnega doma v izključni pristojnosti ministrstva za notranje zadeve.

Notranje ministrstvo je v začetku marca velenjsko občino obvestilo o podpisu pogodbe za najem stavbe, v kateri bo vzpostavljena izpostava azilnega doma. V njem bodo nastanili do 30 prosilcev za mednarodno zaščito, kar je tudi skladno z zahtevami velenjske občine. Ob tem je ministrstvo sicer opozorilo, da je možna tudi sprememba števila prosilcev za azil.

vir: reporter.si