Civilna iniciativa vložila podpise za referendum o drugem tiru

Aktualno, Dogodki

Vodja civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo Vili Kovačič je danes v Državni zbor vložil 4500 podpisov za začetek zbiranja podpisov za referendum za zakon o drugem tiru. Referendum je označil kot priložnost Slovenije za nov začetek in poudaril, da pri njihovih prizadevanjih ne gre za strankarsko akcijo.

Predsednik DZ Milan Brglez bo moral sedaj razpisati 35-dnevni rok za zbiranje 40 tisoč podpisov za referendum. Kot je pojasnil Kovačič, v četrtek pričakujejo prve pobude za razgovore v DZ glede nadaljnjih potez. Priznal je, da zbrati 40 tisoč podpisov ne bo lahko, a si glede na dosedanje pozitivne odzive obeta zadostno podporo tudi v prihodnje. Pričakuje, da jih bo med političnimi strankami morda podprla tudi Združena levica, sicer pa poudarja, da pri njihovih prizadevanjih ne gre za “nobeno strankarsko akcijo”.

Člani civilne iniciative po Kovačičevih besedah med drugim zahtevajo, da se projekt financira s slovenskim denarjem in izvaja s slovenskim znanjem. “Ne potrebujemo nobenih Madžarov in nobene EU. Projekt je treba samo optimizirati tako, da bo zadoščal kriterijem stroke, okolja in ekonomike,” je poudaril. Kovačič bi sredstva, ki bi jih sicer prispevale zaledne države in EU, sicer nadomestil “na račun zmanjšanja korupcijskih tveganj”.

Iniciativa kot sporno pri projektu ocenjuje tudi izbiro trase in korupcijska tveganja. Celoten projekt je po Kovačičevih besedah sicer “predvolilni projekt stranke SMC”, zato nikakor ni primeren za nadaljnje izvajanje.
Podporo referendumu so napovedali tudi v Sindikatu vojakov Slovenije, katerega predsednik Gvido Novak je po navedbah sindikata danes tudi simbolično sodeloval pri vložitvi podpisov.

Na infrastrukturnem ministrstvu in družbi 2TDK so sicer v zaključni fazi priprav za prijavo projekta izgradnje drugega tira železniške proge Divača-Koper na t.i. blending razpis, ki se izteče 14. julija. Državni sekretar Jure Leben je konec prejšnjega tedna opozoril, da bi bila prijava v primeru vložene referendumske pobude nerelevantna in da ne bi dobili nepovratnih evropskih sredstev, ki jih za izvedbo projekta nujno potrebujemo.

C. Š., STA

Vir: nova24tv.si