Intervju s predsednikom Madžarske Orbánom

Aktualno, Dogodki

Najprej želim povedati, da ima vsak narod pravico odločanja o lastni prihodnosti. Zato Francozom in Nemcem ne želim dajati navodil glede tega, kako morajo živeti. Če želijo živeti z milijoni muslimanov, ki v njihovo državo prihajajo kot migranti, je to njihova odločitev. Toda nikar naj nas ne silijo, da sledimo njihovim korakom, je ekskluzivno za Nova24TV povedal madžarski premier Viktor Orbán o integraciji muslimanov v madžarsko okolje.

Madžarski predsednik Viktor Orbán je v intervjuju za Nova24TV spregovoril o vodenju samega vrha Evrope, migrantih in slovenskemu politiku in prijatelju Janezu Janši. O Sloveniji, je razkril predsednik, imajo Madžari zelo dobro mnenje.

V zadnjih dveh letih je bilo mnogokrat rečeno, da je Evropa v obdobju vodstvene krize. Priča smo bili šibkim vodjem in vodstvom, ki so na mesečni ravni menjala svoja stališča glede političnega stanja. Višegrajska skupina se s tovrstnimi težavami z močnimi voditelji ne srečuje. Kakšne ljudi potrebujemo na vodilnih položajih v Evropi?
Evropska politika je konglomerat različnih osebnosti in tudi vodje se med seboj razlikujejo. Razumeti moramo, da je poklic politika danes bolj ranljiv, kot je bil pred nekaj leti. Če primerjamo današnjega vodjo z vodjo izpred dvajsetih let, npr. Chiracom ali z Margaret Thatcher, bomo opazili, da razlika ni le v osebnosti vodje, pač pa tudi v položaju njegovega poklica ob danem času.

Bolj kot od kratkoročnega medijskega nastopanja je uspeh torej odvisen od dolgoročnega razmišljanja. Ker je evropsko gospodarstvo v slabem stanju, se vsi bojujejo, da bi na naslednjih volitvah obdržali svoje vodstvene položaje. In če se nenehoma osredotočaš na to, kaj bo tebi zjutraj pisalo na prvi strani časopisa – tako na negativne kot tudi na pozitivne stvari – in kako bo to vplivalo na izid volitev, izgubiš rdečo nit svoje strategije ter višje gledišče. To je danes največji problem. Mnogi voditelji živijo pod ogromnim pritiskom, ki jih odvrne od tega, da bi se posvečali dolgoročnim strateškim vprašanjem.

Toda osrednja Evropa je bila v tem pogledu vedno drugačna. V osrednji Evropi ljudje namreč ne spoštujejo takšnega vodje, ki se nenehno smehlja, je prijazen, pameten, prisoten v medijih itd. V osrednji Evropi ljudje spoštujejo resnega človeka. To je razlog, da se je lažje od karakterističnega vodje iz zahodnega dela evropske celine spomniti karakterističnega vodjo iz osrednje Evrope. Denimo, naš gostitelj, Janez Janša; ali poljski vodja – tako v vladi kot v opoziciji; ali pa na Madžarskem; celo Slovaškem …

Govorimo o karakternih vodjih, ki jim je sicer mar, toda ne absolutno mar glede tega, kako bodo prikazani v jutranjih medijih, a so vseeno predani nacionalističnim nazorom in svojemu narodu. To je njihova dolgoročna strategija. Prihodnost je zatorej na naši strani. Evropa potrebuje vodje, ki razmišljajo dolgoročno.

Nedavno je Evropski parlament Madžarsko obtožil kršenja evropskih vrednot in človekovih pravic. Odvzeti želijo vašo volilno pravico in glas pri soodločanju o evropskih zadevah. Kakšen je vaš komentar in koga gre za pretekle dogodke kriviti?
Situacija je bila pred štirimi leti enaka. Leta 2013 je Evropski parlament – to počne tudi zdaj – kritiziral Madžarsko, s čimer je osmešil in znižal predvsem svoj ugled. Enako se dogaja zdaj, le da so zadeve nekoliko bolj zapletene. Na Madžarskem smo namreč začeli s postopkom uvajanja transparentnih političnih, nestrankarskih organizacij, ki jim enostavno pravimo NGO’s (nevladne organizacije oziroma angleško non-government organizations).

Tovrstne organizacije so izredno vplivne. Na Madžarskem še posebej tako, saj jih podpira, organizira in financira George Soros, ki je dobro poznan špekulant finančnih procedur in bančnih poslov. Ker smo pričeli s postopkom uvajanja njihovih nevladnih organizacij – kar nam bo omogočilo vpogled v to, kdo jih financira, kaj je njihov namen, kako lahko vplivajo na proces odločanja v madžarskem gospodarstvu in politiki – je ta napad Evropskega parlamenta toliko bolj vnet, agresiven in poln sovraštva, kot je bil pred petimi leti.

Toda postopek je popolnoma enak. Ko se na Madžarskem približuje čas volitev, se pojavijo ljudje, kot so George Soros in evropska levica, ki poskušajo zmanjšati naše možnosti za zmago. A, hvala Bogu, odločitev na Madžarskem ne sprejemajo oni, pač pa madžarski državljani.

Madžarsko, kot večino evropskih držav, je prizadela gospodarska kriza, toda s stranko Fidesz ste madžarski problem razrešili. Kako vam je uspelo? Kakšno je trenutno stanje madžarskega gospodarstva? Lahko v prihodnosti pričakujemo njegov razcvet?
Bistvo je v tem, da se je Madžarska pod težo finančne krize, ki je nastopila v letih 2008 in 2009, zlomila prva. Pokopala nas je prej kot Grke. Vsi mislijo, da je bila Grčija prva žrtev finančne krize, a temu ni tako. Madžarska je bila prva država, ki je potrebovala zasilno finančno pomoč. Če takrat od Troike (odbora, ki ga sestavljajo Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad – op.) ne bi dobili pomoči, bi madžarsko gospodarstvo umrlo in dokončno propadlo.

Leta 2010 smo bili v velikih težavah. Na Madžarskem so potekale raznorazne razprave o tem, kako rešiti nastalo stanje. Imeli smo dve izbiri: a) načrt, ki sta ga predlagala IMF in Troika in b) bolj nacionalen pristop k reševanju krize. Odločili smo se za slednjo. Močno so nas kritizirali in dušil nas je neizmeren pritisk – tako intelektualen kot tudi finančen – in preživetje ni bilo lahko, a z nekaj sreče in prijatelji po Evropi nam je uspelo.

Danes je madžarsko gospodarsko v mnogo boljšem stanju. Navsezadnje smo Madžari, kar pomeni, da nismo nikoli zadovoljni in želimo vedno več. Nikoli ni dovolj. Ampak gospodarska rast je letos v prvem četrtletju znašala več kot 4 %, stopnja brezposelnosti je z 12 % padla na 4 %, minimalna plača pa je narasla za več kot 15 %. Občutiti je trud, ki ga ljudje vlagajo v dejavnosti, s katerimi se ukvarjajo. V osnovi smo optimistični.

Nismo zadovoljni, toda smo optimistični. Podlaga gospodarstva, ki smo ga osnovali v zadnjih sedmih letih, ni socialna družba (wel-fare society), pač pa delovna družba (work-fare society), ki temelji na delu in je usmerjena k zaposlovanju za polni delovni čas. Če pogledam na celotno situacijo, se mi zdi, da smo na zelo dobri poti.

Nova24TV

Mnogokrat ste rekli, da migrantska kriza predstavlja grožnjo evropskemu načinu življenja. Kakšna prihodnost čaka našo Evropo, če opustimo vrednote grške filozofije, rimskega prava in krščanske tradicije?
Najprej bi želel povedati, da ima vsak narod pravico odločanja o lastni prihodnosti. Zato Francozom in Nemcem nočem dajati navodil glede tega, kako morajo živeti. Če želijo živeti z milijoni muslimanov, ki v njihovo državo prihajajo kot migranti, je to njihova odločitev. Toda nikar naj nas ne silijo, naj sledimo njihovim korakom.

Naša ideologija je namreč drugačna. Menimo, da je dve popolnoma različni civilizaciji nemogoče združiti v eno integrirano družbo. Ob koncu dneva bosta ostali dve vzporedni družbi, kar pa se lahko v prihodnosti konča z mnogimi spori in problemi. Nihče ne more vedeti, kdo ima prav – mi ali oni –, toda bistvo je v tem, da imamo pravico do samostojnega odločanja. Madžari ne želimo tvegati življenja z milijoni ljudi, ki prihajajo iz drugačne civilizacije, če je integracija z njimi nemogoča. To je naša odločitev in Evropo prosimo, da jo spoštuje.

V enem od svojih govorov ste dejali, da je islam neustaven in da njegovi nauki kršijo madžarsko ustavo. Lahko komentirate to izjavo?
Nočem jih obtoževati ali kritizirati, saj je tudi njihova civilizacija civilizacija. Niso barbari, ampak civilizacija. Kot takšne jih moramo tudi spoštovati. Imajo svoje norme, regulacije, način življenja itd. Vse, kar želim povedati, je, da so njihove norme na področju družine, verskih vprašanj, judovskega vprašanja in izobraževanja mlajših generacij drugačne od tistih, zahtevanih v madžarskem sodnem sistemu ter opredeljenih v madžarski ustavi.

V okviru ene države in ene ustave je soobstoj dveh civilizacij nemogoč. Enostavno je. A ponovno poudarjam, da ne napadam islama. Nisem anti-islamist. Islam spoštujem, toda menim, da imamo Madžari pravico do odločanja o tem, kako bomo živeli, s kom bomo živeli in koga bomo sprejeli v svojo državo.

Z Janezom Janšo in Slovensko demokratsko stranko (SDS) ste v dobrih odnosih. Ali Janšo in SDS podpirate glede reform in modernizacije naše države?
Kot naši sosedje zagotovo veste, da imamo Madžari romantičen karakter – celo na področju politike. Kmečka pamet je vedno pomembna, a na Madžarskem ljudje najbolj spoštujejo borce za svobodo in Janez Janša je zagotovo eden izmed njih. In Madžari ne spoštujemo le svojih, pač pa tudi borce za svobodo v sosednjih državah. Zato ima Janša na Madžarskem izjemno visok ugled. Jasno se izraža, vedno je na strani svobode, bojuje se za svoj narod, pripravljen je tvegati – malokateri evropski vodja bi tvegal, kar je v zadnjih letih tvegal Janez Janša – in moramo ga spoštovati. Janez Janša je politično ozaveščenim Madžarom, ki se zanimajo za dogajanje v sosednjih državah, izredno pri srcu.

Poleg tega je lojalen človek. Dober prijatelj je. Kadarkoli sva se v zadnjih dvajsetih letih kaj dogovorila, je držal svojo besedo. Na to ne naletiš pri vseh državah in to cenim. Ne nazadnje pa si z Janezom Janšo deliva vrednote. Verjame v svobodo, kar je zelo pomembno; verjame v zasluge – da bi morala biti družba osnovana na zaslugah in osebnem trudu; verjame v nizke davke; in ne mara birokracije. Tako kot Madžari. Strinjava se, torej, v mnogih družbenih pogledih.

Na hitro se ustaviva še pri arhitektu za vsemi težavami v Evropi, Georgeom Sorosom. Kot oče migrantske krize in makedonske politične krize je želel organizirati padec vaše vlade. Med drugim je podpiral tudi Hillary Clinton. Kako vpliven je in kakšno grožnjo predstavlja za vas?
Najprej naj povem, da je res talentiran Madžar. Ljudje ga imajo za Američana, pravzaprav pa je madžarske krvi. Nedvomno ima, kot mnogi drugi Madžari, ogromno talenta, kar naše delo v tem primeru še dodatno otežuje. Zavedati se moramo dejstva, da predstavlja vizijo družbe, ki je evropski družbi popolnoma tuja. V Evropi verjamemo v socialno-tržno gospodarstvo, on pa je nekakšen finančni manipulator s popolnoma drugačno vizijo. Predstavlja nekaj, kar je za Evropo slabo in ni v skladu s tradicijo Evropejcev.

Poleg tega zaradi njegovih poslovnih špekulacij trpijo milijoni ljudi. Z napadom med nacionalno krizo je njegova stran sicer ogromno pridobila, a zaradi njega so trpeli milijoni družin, vse od Velike Britanije pa do azijskih držav.

A najpomembnejša je njegova vizija migracij. Pomembnejša je od gospodarstva in denarja. Meni, da bi morala Evropa postati podobna Združenim državam Amerike. Narodi po njegovem mnenju niso potrebni oziroma so lahko včasih celo nevarni. Bolje bi bilo, da bi kar izginili. Želi si multikulturne, etnično raznolike in ekstremistično liberalne družbe brez narodne identitete. Družbe, kakršna je v ameriška.

Soros je mnenja, da so migracije dobro orodje za oblikovanje takšne družbe. Če se sestava evropske populacije s privabljanjem vse večjega števila ljudi iz drugih civilizacij spremeni, bodo s tem spremenjene ne le posamezne nacionalne kulture in zavesti, pač pa se bo spremenila tudi sestava evropske družbe. Vse, kar nam je pri srcu, bo oslabljeno.

Tovrstnim vrednotam in krščanskemu načinu življenja Soros torej predstavlja veliko grožnjo. Ker upravlja z velikimi količinami denarja in talenta, si je lahko privoščil financiranje številnih nevladnih organizacij, ki zagovarjajo iste vrednote ter prikril dejstvo, da so financirane iz tujine, ne od ljudstva. Vse skupaj lahko postane zelo nevarno, še posebej v primeru majhne države, kot je Makedonija.

Destabiliziral je Makedonijo. Skriva se za mnogimi konflikti v Albaniji. Njegovo vpletenost lahko spremljamo praktično kjerkoli v osrednji Evropi in katerikoli državi, kjer se trudi destabilizirati konzervativno in krščansko vlado. Takšna je situacija. Vprašanje je, kako se lahko proti temu borimo. Moj odgovor sta demokracija in transparentnost.

Za zaključek vas prosim, da z nami delite še nekaj besed o Sloveniji in njenem prebivalstvu. Vam je tu všeč?
Slovenci so Madžarom zelo pri srcu. Dosti več sreče imate od nas. Menimo, da ste bogatejši od nas in vaš narod jemljemo za bolj miroljubnega od svojega. Lahko bi rekli, da Madžari Slovencem pripisujemo veliko pozitivnih lastnosti. Čeprav ste majhna država, vas odlikuje dejstvo, da se kljub svoji majhnosti vedno odrežete bolje kot Madžari.

Madžari se že stoletja ubadamo s problemom, ki mu pravimo »mirno nestrinjanje«. Gre za nekakšno iskanje ravnotežja med nestrinjanjem in ohranjanjem miru. Slovenci ste, za razliko od Madžarov, v tem res dobri in zato vas cenimo. Moram reči, da mi je tudi Ljubljana zelo všeč, čeprav mi je Maribor – morda zato, ker je bližje Madžarski – dosti bolj poznan.

Moram poudariti, da smo Madžari vedno znova presenečeni nad tem, kako iznajdljivi v marketingu in inovativni ste Slovenci. Po našem mnenju se na teh področjih odrežete mnogo bolje kot mi. Naš odnos do Slovencev je v osnovi seveda pozitiven, toda nikakor se ne želimo vmešavati v vašo domačo politiko – to je namreč vaša domena. Moj opis je zgolj naš pogled na vaš narod.

A če me vprašate, katera stranka bi morala voditi državo, ali pa me vprašate po mojem mnenju glede konkretnih problematik, kot je problematika z železnico, vam moram povedati, da Madžari nismo na mestu za presojanje in ocenjevanje. Upravljanje vaše države, volitve in izbira vlade ter reševanje vseh težav v dobro slovenskega naroda so vaše naloge. Madžari se ne želimo vmešavati v vašo politiko.

Z. V.

Vir: nova24tv.si