Janez Janša: Čaka nas težka bitka za zmago na volitvah

Aktualno, Dogodki

“Birokratske ovire so danes ključna ovira hitrejšega razvoja Slovenije, ključen razlog, da so plače manjše kot bi lahko bile, ključen razlog, da je delovnih mest premalo, da mora 30.000 Slovencev vsak dan na delo čez mejo,” poudarja predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša in ob tem dodaja: “Stranko čaka težka bitka za zmago na volitvah, potem pa še težja bitka, da se to birokratsko močvirje izsuši.”

V soboto, 6. maja 2017, je bilo v Kulturnem domu v Kamnici mariborsko regijsko srečanje članic in članov Slovenske demokratske stranke (SDS). Zbrane je nagovoril predsednik SDS Janez Janša. Njegov nagovor v celoti objavljamo v nadaljevanju.

Janša: Na vreme se ni za zanašati, tako kot ne na našo vlado, boljše, da smo “na sigurnem”.
“Pred mojim nastopom smo slišali Golico. To je eden izmed svetovno najbolj znanih ritmov, ki je, ko gre za to glasbo, ki jo imamo lahko tudi na telefonih, v Evropi najbolj razširjen. Ta ritem se ni rodil v kaki Dunajski operi ali svetovno znani glasbeni šoli, ampak v tovarni. Pol leta pred njegovo smrtjo sva s Tonetom Krkovičem, on je namreč prijateljeval z njim, obiskala Slavka Avsenika in je razlagal, kako je neke noči, ko je dežural ob statvah v ljubljanski tekstilni tovarni, dobil v ušesa ta ritem in iz tega je nastala Golica. To se je porodilo v glavi delavca brez neke elitne ali pa kakršnekoli glasbene izobrazbe,” je svoj govor začel Janša.

Predsednik SDS je izpostavil, da povedano predstavlja dober primer tega, da imamo ljudje številne talente, da ni vse v papirju, v certifikatu ali pa v spričevalih in tako naprej, ampak da je vsak posameznik pravo bogastvo idej, da je vsak nekaj posebnega. “Napredna, dobra družba je tista, ki pusti, da se taki potenciali razvijejo. Se pravi, bolj je okolje takšno, da dopušča, da vsak posameznik razvija potenciale, manj ga neko okolje utesnjuje in vpeljuje v neke utečene kanale, bolj je potem lahko tak posameznik inovativen, več ustvarimo, lažje poskrbimo zase, za svoje družine, pa tudi za skupnost. Družba, ki to omogoči posamezniku, napreduje. V svetu so najbolj razvite tiste države, ki ljudem to omogočajo,” je nadaljeval Janša.

Janez Janša: “Veliko se govori o tem, zakaj je neka skandinavska država ali pa Singapur ali pa Estonija danes uspešna država, država, kjer izjemno hitro napredujejo, kjer je blaginja precej večja kot pri nas ali pa v povprečju v razvitem delu sveta. Glavni odgovor je ta, da so to družbe, ki posamezniku omogočajo, da razvija svoje potenciale, ki ga ne dušijo. Pri nas pa je v tem trenutku ravno to največji problem.”

Čas je za debirokratizacijo Slovenije!
V ponedeljek (8. 5. 2017) bo potekala izredna seja državnega zbora. Ena od točk na tej seji bodo tudi priporočila vladi za odpravo birokratskih ovir, ki jih je vložila poslanska skupina Slovenske demokratske stranke. “Ko smo pripravljali to gradivo, smo prišli do šokantnih podatkov. Leta 1992, se pravi v letu, ko je Slovenija zaživela samostojno življenje, ko smo bili mednarodno priznani, je pri nas veljalo 800 zakonov in državnih predpisov, se pravi 800 zakonov in uredb na vladni ravni, tisto, kar se pač sprejme v Ljubljani,” je razložil Janša.

Veste, koliko zakonov in uredb imamo danes? 20.000!
Na dvesto prebivalcev v tej državi je en vladni predpis. “Za nas bi SMC hitro predlagala še dva, glede na to, koliko nas je tukaj,” je povedal Janša in nadaljeval, da gre za število zakonov oz. predpisov, ki jih nima nobena druga država na svetu.

Janez Janša: “Noben dvomilijonski narod, tudi mnogo večji, pravzaprav noben, tudi tisti največji, da ne bom govoril o Kitajski, Združene države nimajo 10.000, kaj šele 20.000 zakonov in uredb. Ni rednega profesorja pravne fakultete mariborske ali pa ljubljanske univerze, ki bi vse to poznal, nemogoče je to poznati.”

Ti predpisi so velika ovira že za normalno življenje kogarkoli, nekoga, ki zgolj hodi v službo in se ne loti neke podjetniške ideje, medtem ko, če se gre nekdo še podjetništvo, pa je pa to nepredstavljiva ovira. “Ko smo še z nekaterimi sodelavci pred mnogimi leti, leta 1987, ustanavljali neko mikro računalniško podjetje, takrat je to moralo biti še v družbeni lasti, smo potrebovali za ustanovitev tistega mikro podjetja, kjer sva bila samo dva zaposlena, 48 dovoljenj. Tri mesece smo stali v različnih vrstah, da smo dobili vsa živa dovoljenja, da je potem lahko to podjetje bilo vpisano v register,” je stanje v državi na konkretnem primeru obelodanil Janša.

Janša o problematiki birokracije v praksi:
“Danes, predvsem po zaslugi nekih sprememb in skrajšav vpeljave sistema “vse na enem mestu”, v letih 2006, 2007, podjetje lahko zelo hitro ustanovite. Se pravi, to ni več glavni problem, je pa velik problem potem, ko začnete poslovati. Tisti med vami, ki ste to poskusili, sami veste. Ali pa, ko neko podjetje želi povečati proizvodnjo, zgraditi novo halo in je potrebno vse živo, pa potem ne moreš niti graditi. Lani smo bili v nekem podjetju pri Brežicah, po šestih letih so dobili vsa dovoljenja, pa še potem so jim rekli, graditi lahko začnete šele novembra, mi smo bili tam maja, kajti do takrat tam v bližini gnezdijo neki ptički in bi jih to motilo. Šli smo pogledat tisto lokacijo, neko močvirje na robu industrijske cone zraven ceste. Če cesta ne moti ptičkov, jih tudi tisto gradbišče ne bi motilo. Skratka, nek uradnik na Agenciji RS za okolje si je nekaj izmislil samo za to, da je bil pomemben, da je pokazal, da nekaj je. Da je treba potem še eno prošnjo napisati, pa ne vem kaj.

Mi smo na podobno stanje naleteli tudi leta 2004, ko smo formirali tisto vlado, po zmagi na volitvah. Takrat, če se spomnite, je imela Liberalna demokracija v svojem zatonu tudi takšne popadke, vse regulirati, naenkrat je bilo treba kupiti neke nalepke za avtomobile, ki niso ničemur služile, samo neko njihovo podjetje Mirage v Novem mestu je na tem služilo milijone, pa še vrsto tega so takrat naklepali zadnji dve leti. Mi smo to odpravljali potem 4 leta.”

SMC = LDS?
Zdaj pa imamo vlado, imamo stranko, ki se imenuje Stranka modernega centra, ki se obnaša natančno enako, kot se je takrat Liberalna demokracija v času Antona Ropa. Samo o tem razmišljajo, kakšen predpis bi še sprejeli, kakšen urad bi ustanovili, kakšne nalepke bi še uvedli, opisuje stanje v Sloveniji prvak SDS in ob tem dodaja: “Njihova zadnja pogruntavščina je registracija koles s pomožnim motorjem, naslednja faza bodo skiroji, potem otroški avtomobili, vlakci, ni da ni.” Janša je izpostavil, da praktično ni seje, ko ne bi bila neka takšna neumnost ponovno na dnevnem redu, posledica tega pa je ponovna drastična rast števila zaposlenih v administraciji.

Janša o gospodarski rasti:
“Ta gospodarska rast, ki je zdaj pozitivna, v večini gre za pokrivanje teh stroškov, zelo malo gre za investicije. Če ne bi bilo evropskih sredstev in zadolževanja, ki je zdaj spet možno, se pri nas praktično ne bi nič gradilo, nič ne bi šlo naprej, noben most se ne bi popravljal, nobena cesta, noben pločnik. Te zanke, ki smo se je s težko muko delno znebili v nekem obdobju, te zanke se ponovno nabirajo.”

Janez Janša: “Birokratske ovire, vladavina birokracije v Sloveniji je danes ključna ovira hitrejšega razvoja, ključen razlog, da so plače manjše, kot bi lahko bile, ključen razlog, da je delovnih mest premalo, ključen razlog, da mora 30.000 Slovencev vsak dan na delo čez mejo, vlada pa se hvali, da je brezposelnost padla. Hvala Avstrija, bi morali reči še ob tem, še posebej v teh koncih to dobro poznate. Potem se te dnevne migrante še dodatno privija z davčnimi vijaki preko vsake razumne meje.”

V ponedeljek, 8. 5. 2017, bo izredna seja Državnega zbora RS
“Skratka, ko smo mi zbirali podatke za izredno sejo, ki bo v ponedeljek popoldan, kdor ima možnost, spremljajte prenos, smo se zgrozili nad tem, kako je možno v dveh letih neko stanje, ki je bilo prej še nekako znosno, narediti totalno neznosnega. Kako je možno v tako kratkem času sproducirati toliko novih predpisov, novih institucij ustanoviti, samo zato, da je potrebno izpolniti več obrazcev, plačati več taks, večje pristojbine, da gredo stvari bolj počasi,” je stanje opisal Janša in povabil k ogledu zanimive seje, ki bo potekala na pobudo poslanske skupine Slovenske demokratske stranke.

Janša o delu Cerarjeve vlade: “Več zakonov, več korupcije!”
“Ko smo se o tem pogovarjali, smo prišli tudi do zaključka, da vse to ni zgolj rezultat nekega neznanja, ni zgolj rezultat tega, da imamo na oblasti stranke administracije, da njihove poslanske skupine v glavnem sestavljajo ljudje, ki nikoli v življenju niso videli nekega resnega delovnega mesta, gre tudi za to, da je to način obvladovanja družbe. Že iz časa rimskega prava velja “več zakonov, več korupcije”. Več zakonov, bolj je birokracija pomembna. Več zakonov, več moraš plačati, da prideš na vrsto. Več predpisov, bolj te obvladujejo. To je način obvladovanja družbe. Ni to zgolj rezultat neznanja, nesposobnosti, nekega miljeja, iz katerega izhaja trenutno vladajoči razred, ampak je to namerno. Kajti, če ne bi bilo namerno, bi se to ustavilo, kajti končno to ni popularno, nihče ni zadovoljen, če naleti na vedno več birokratskih ovir.”

Janez Janša: “Boste videli v ponedeljek. Mi predlagamo vrsto ukrepov, zato, da se stanje popravi. Odprava davčnih blagajn, odprava vrednotnic, odprava prevoznic, odprava nalepk, vsega živega, kar ni ničesar prineslo, zgolj dodatno birokracijo. Predlagamo vpeljavo principa, da za vsak nov predpis, ki ga vlada predlaga, mora predlagati prenehanje veljavnost dveh drugih, če ustanavlja novo institucijo, mora dve ukiniti, tako da je to neko pravilo, ki vsaj ustavi to naraščanje. Skratka, predlagamo nekaj, kar bi neka pametna vlada, največ eno leto pred naslednjimi volitvami, prijela z obema rokama in začela uresničevati, ker bi to lahko tudi pr-ovsko izkoristila. Če boste spremljali sejo v ponedeljek, mislim, da tega ne boste videli. Vsi bomo zelo presenečeni, če bo vlada rekla: Dobro, ni vse v redu kar predlagate, nekatere stvari pa so v redu in bomo to naredili.”

Sestanki z vsemi zbornicami prinesli rezultate: Cilj so nova, boljše plačana in kvalitetna delovna mesta
“V petek (5. 5. 2017) je bila seja Odbora DZ za gospodarstvo. To je delovno telo parlamenta, ki pripravi predlog sklepa, in ker ima koalicija v tem odboru večino, so izglasovali sklep, da se zavrne vse predloge. Se pravi nekaj sto predlogov, kako zmanjšati birokracijo v državi, kako zmanjšati centralizem, da se ne bo vse odločalo v Ljubljani in da ne bo tudi večina sredstev šla tja, zavrnili so vse. Verjetno bo tudi glasovanje v ponedeljek na plenumu enako. Edini učinek, ki se ga lahko nadejamo, je ta, da bo čim več ljudi to videlo in začelo razmišljati s svojo glavo. Če imate čas, to spremljajte, boste videli, da smo zbrali vrsto predlogov, ki jih je dal naš strokovni svet. Sestali smo se z vsemi gospodarskimi zbornicami, v obrtno zbornico, s kmetijsko zbornico, vse te zbornice imajo vrsto predlogov, kako zmanjšati to birokratsko breme, kako poceniti poslovanje, kako omogočiti nastanek čim večjega števila novih, boljše plačanih, kvalitetnih delovnih mest. Vse to je zdaj v tem našem paketu. Ni to zgolj samo tisto, do česar smo mi sami prišli, je tudi rezultat sodelovanja s temi zbornicami. Videli boste, koliko se bo uresničilo,” je povedal predsednik SDS.

Obrtno-podjetniško zbornica Cerarjevi vladi dala 48 predlogov, realizacija katastrofalna
“Zelo zanimivo je bilo srečanje z Obrtno-podjetniško zbornico. Povedali so nam, da so na začetku tega mandata vladi predstavili, mislim da 48 predlogov, kako izboljšati okolje za poslovanje in podjetništvo, zato da se bo več ustvarilo, da bo več delovnih mest, da bo več plačanega v pokojninsko blagajno, v davčno blagajno, več v proračun. Ker če se več ustvari, se tudi od manjših davkov več nabere. In po treh letih so oni izračunali, da je vlada od tistih zahtev realizirala tri odstotke, čeprav so jim obljubili, da je to vse v redu. Vmes so pa nastale še dodatne ovire,” odnos vladajoče koalicije opisuje Janša in ob tem dodaja: “Toliko glede tega problema, ki ga na nek način vsi čutimo, ki je eden od osrednjih razlogov, da Slovenija danes ni druga Švica, da se ne razvijamo hitreje, da mladi odhajajo s trebuhom za kruhom, da se sredstva trošijo bolj neracionalno, da smo preveč centralizirani.”

Janez Janša: “Nič ne stane, če te ovire odpravimo, vsi bomo imeli več. Gre za popolnoma neko racionalno dejanje, ampak odpori so strašni. Ko smo to predstavili na novinarski konferenci, so se slovenski osrednji mediji zelo potrudili, da se to ignorira. Te teme ni bilo na osrednjih televizijah, časopisje je poročalo nekaj brez veze, vse živo. Recimo, nacionalna televizija ni dala za tematiko raznih Tarč, pa soočenj in tako naprej. Od odprave birokratskih ovir je bilo samo eno soočenje na temo kmetijstva na Odmevih. Če danes ljudi, pa še podjetnike zraven, realno vprašate, kaj čutijo kot enega od osrednjih problemov, ko izluščimo ali pa naredimo skupni imenovalec teh odgovorov, dobimo ravno to: preveč regulacije, preveč birokracije, dušenje potencialov.”

Ko odpravimo ovire, bomo svoj čas, trud in energijo lahko usmerili v prave stvari
Po besedah Janše bi ljudje lahko zelo veliko ustvarili in mnogi to tudi naredijo, vendar se morajo danes polovico svojega delovnega časa ukvarjati s tem, kako iti čez te ovire, namesto da bi vso to energijo usmerili v to, kako več ustvariti, v inovacije in vse ostalo. Na milijone najbolj produktivnih delovnih ur gre v spopad z birokracijo in nastaja dvojna škoda. “Tudi ta medijski umor te teme je bil v bistvu dokaz, da to ni slučajno, da je to način obvladovanja družbe. Temu se potem prida še drastične kazni za nepomembne prometne prekrške. Za nekatere prometne prekrške pri nas plačate petkrat večjo kazen kot v sosednji državi. So prekrški, ki nikogar ne ogrožajo in tako naprej, drastične kazni. Primerjajte te stvari. Vedno, ko je leva vlada pri nas, to dvigne. Tudi zaradi tega, da imajo ljudje stalno občutek, da so nekje na meji, da so nekaj narobe storili, občutek krivde, vsakega lahko za nekaj prime. V takšni množici predpisov nikoli ne veš, ali res delaš vse v skladu s predpisi ali ne. Skupni imenovalec tega je zamorjena družba. In Slovenija je danes to, v veliki meri je danes to. To seka ven na vseh področjih.” 

Preslikava na dogajanje v Mariboru
“Če k temu dodamo še nesposobne birokracije v nekaterih mestih ali lokalnih okoljih, je ta morija duha popolna. Tudi v Mariboru imate mestno upravo, ki je ena takšna odslikava tega, kar se dogaja na državni ravni. Sicer je to županstvo, ki ga imate, in vse to, kar se je iz tega izcimilo, posledica nekih dogodkov, ki tako ali tako ne morejo imeti pozitivnih rezultatov, ampak tukaj se pač tisti, ki so imeli prste zraven močno v marmeladi sprenevedajo, kot da je to vse vsaj približno v redu, nihče se ne zgane. Če bi to, kar počne aktualni mariborski župan, počel nek župan, ki bi bil član Slovenske demokratske stranke, mislite, da bi bil še župan? Vsa sodišča, tožilstva, kriminalistična policija bi se spravili nanj in verjetno bi bil že v Polju v psihiatrični bolnici. Zdaj pa se to vse tolerira, tukaj so dvojni vatli.”

20. maja 2017 bo Slovenska demokratska stranka imela že 11. Kongres, ki bo potekal prav v Mariboru. Ob tem je Janša izpostavil, da je SDS pred petindvajsetimi leti v Mariboru imela takrat drugi kongres. “Zdaj se ponovno s tem največjim dogodkom v stranki vračamo v Maribor in skupaj si bomo zapomnili, da bo to dogodek, ki se ga bomo še dolgo spominjali,” je povedal Janša.