Je na vidiku nova afera? Cerar naj bi na Telekomu svoji partnerici Mojci Stropnik priskrbel posel, vreden 1,5 milijona evrov!

Aktualno

Po neuradnih, a zanesljivih informacijah naj bi se odvetnici Mojci Stropnik, aktualni partnerici predsednika vlade Mira Cerarja, na Telekomu Slovenije obetal posel življenja. Iz zanesljivih virov smo namreč izvedeli, da trenutno na Telekomu poteka postopek oddaje dragega posla procesa sodne izterjave, katerega letna vrednost znaša skoraj 1,5 milijona evrov. Ta posel sicer na Telekomu operativno vodi član uprave Aleš Aberšek, ki velja za simpatizerja stranke SMC, hkrati pa je tudi dober prijatelj Aleksandra Kešeljevića, javnosti dobro znanega svetovalca v kabinetu aktualnega predsednika vlade, Mira Cerarja. V oči bode predvsem dejstvo, da Telekom ni objavil javnega razpisa, ki bi omogočil, da bi se za pridobitev posla lahko prijavili tako kot določa zakon. Na Telekomu sicer vse, pričakovano, zanikajo.

Izvedeli  smo, da so na Telekomu Slovenije izbrali štiri ponudniki in tako izločili vse druge zainteresirane odvetniške pisarne. Kako se je na povabilu sploh znašla odvetniška pisarna, kjer kot odvetnica deluje Mojca Stropnik, v odvetniških krogih sicer ni znano praktično nikomur, špekulira pa se, da naj bi njen angažma zahteval prav Aleš Aberšek. Naši sogovorniki iz odvetniških krogov presenečeno trdijo, da naj odvetnica Mojca Stropnik še nikoli v življenju ne bi peljala kakršnegakoli pomembnejšega procesa sodne izterjave, niti pisarna nima večjih referenc s področja izterjave.

Če zgornje navedbe držijo, se lahko resno vprašamo, če gre pri omenjenem postopku oddaje posla državne družbe premierjevi partnerici za eklatantno politično korupcijo. Pri tem je treba izpostaviti, da je bila Mojca Stropnik do nedavnega uslužbenka Kabineta predsednika Vlade Mira Cerarja in je po tem, ko je njun odnos postal javen, zapustila Cerarjev kabinet in se zaposlila v odvetniški pisarni Brumen v Mariboru.

Naj spomnimo. Nadzorni svet Telekoma Slovenije po novem vodi Lidia Glavina, predsednica uprave SDH, ki jo je na to mesto iz kvote Cerarjeve SMC močno podprla prav ekipa Aleksandar Kešeljević – Erik Kopač iz kabineta predsednika vlade.

Na Novi24TV smo sicer na elektronski naslov Telekomove službe za odnose z javnostjo naslovili sklop vprašanj v povezavi z zgoraj zapisanimi vrsticami. Vprašali smo, ali nam lahko potrdijo informacijo, da posel dejansko vodi en član uprave, v tem primeru Aleš Aberšek. Zanimalo nas je, zakaj je Telekom praktično onemogočil drugim odvetniškim pisarnam, da bi se potegovale za pridobitev posla, prav tako smo želeli obrazložitev, kakšne reference ima Cerarjeva partnerka Mojca Stropnik, da se je njena odvetniška pisarna znašla med štirimi izbranimi.

Pričakovano na Telekomu te navedbe zanikajo. Piarovka Katarina Prešeren nam je odgovorila, da skladno z zastavljeno strategijo poslovanja v Telekomu Slovenije nenehno analizirajo trg in preučujejo možnosti stroškovne optimizacije ter izboljšanja učinkovitosti na različnih segmentih poslovanja. Vse tovrstne aktivnosti, ki jih vodijo pristojne strokovne službe, bojda potekajo skladno z internimi akti in pravili.

“Na področju sodnih izterjav že sedaj sodelujemo z zunanjimi izvajalci, ob tem pa preučujemo dodatne možnosti, na kakšen način bi v prihodnje nivo upravljanja s terjatvami dvignili na še višji nivo,” pravijo na Telekomu in dodajajo, da podatek o višini letne vrednosti ne drži, saj je maksimalna letna vrednost bistveno nižja. Prav tako naj ne bi s strani omenjene odvetnice prejeli nobene ponudbe. Vseeno istočasno dodajajo, da glede na interna pravila nihče od ponudnikov nima vnaprej zagotovljene prednosti in da v zvezi z oddajo dragega posla procesa sodne izterjave še ni bila sprejeta nobena odločitev. Povezav svojega člana uprave Aleša Aberška s kabinetom predsednika vlade pa na Telekomu niso komentirali.

Vir: nova24.tv