Milka Noviča podpora družine in ljudi ohranja pri volji do življenja, njegov primer pa se zdaj seli pred Združene narode v New York in Ženevo!

Aktualno

Višje sodišče je prejšnji teden v petek potrdilo obsodilno sodbo zoper dr. Milka Noviča v zadevi umora Janka Jamnika, kar je po vzoru sodnice prvostopenjskega sodišča Špele Koleta storilo brez vsakršnih trdnih dokazov, zaradi česar bo moral Novič zdaj v zapor na Dob. Toda to ne pomeni, da se bo morala ogorčena slovenska javnost sprijazniti s tem, da je za zapahi nedolžen človek. Obramba, kot smo na Nova24TV že poročali, pripravlja pritožbo na vrhovno sodišče, mednarodna opazovalka za človekove pravice iz ZDA, Michelle Laura Kling, pa je napovedala, da bo zadevo spravila pred oči svetovne javnosti, saj česa podobnega ni videla še v nobeni drugi državi na svetu. Kot nam je povedala v četrtkovem telefonskem pogovoru, bo na temo Milka Noviča govorila na velikem odru Združenih narodov, predvidoma v prvi polovici leta 2018, bodisi v New Yorku bodisi Ženevi. Nam je pa zaupala, da jo je na božični dan poklical tudi Milko Novič.

Naj spomnimo. Michelle Laura Kling je predstavnica človekoljubne organizacije Trieste United INGO Inc, ki dosje Milka Noviča spremlja praktično od začetka. Njena organizacija si prizadeva za človekove pravice vseh ljudi, besedo daje tistim, ki so neslišani ali zatrti. V primeru dr. Noviča zdaj delujejo na mednarodnem nivoju, saj bodo primer nepravičnega sojenja slovenskih sodišč predstavili v Združenih narodih. “Vse od kar smo prvič slišali za ta primer, nam je hitro postalo jasno, da mu moramo slediti. To, kar se je zgodilo dr. Noviču, sploh pa po dogodkih prejšnji teden, nas je prepričalo, da si zadeva zasluži obravnavo na velikem odru.”

Michelle nam je v telefonskem pogovoru zaupala, da jo je na božič poklical Milko Novič. “Povedal mi je, da je bil petek zanj zelo črn dan, a da se poskuša oklepati upanja, da bo pravica zmagala in da bo naposled na prostosti. Pravi, da mu največjo moč daje njegova družina, saj tako ni sam. Poleg tega ga bodrijo dejstvo, da za njim stoji vse več ljudi. Celo mama pokojnega dr. Jamnika je po sodbi višjega sodišča pristopila k njemu in mu povedala, da ve, da ni ubil njenega sina. Tako se je dr. Novič vsaj za trenutek razvedril,” nam je povedala Klingova.

Michelle Laura Kling bo na temo Milka Noviča leta 2018 govorila bodisi v Ženevi bodisi v Zürrichu. (foto: STA).

Bo Slovenija odgovarjala pred Združenimi narodi?
Naša sogovornica nam je sicer razkrila, da je prihodnje leto že 70. obletnica sprejetja Splošne deklaracije človekovih pravic. “Gre seveda za dokument, ki vse nas v naši organizaciji navdihuje, da nadaljujemo s svojim delom, da bi nedolžnim ljudem zagotovili svobodo, enakost in dostojanstvo. Mislim, da bi morale zdaj bolj kot kdajkoli prej vse države, ki te pravice kršijo, odgovarjati. V naši organizaciji nameravamo primer dr. Milka Noviča predstaviti na enem izmed mnogih dogodkov, ki se bodo v okviru praznovanja obletnice odvijali prihodnje leto,” je še povedala Klingova. V katero pisarno se bodo odpravili, še ne vedo, saj bo to odvisno od tega, kateri forum bo bolj ustrezal dosjeju Milka Noviča.

Ana Jamnik, mama pokojnega direktorja Kemijskega inštituta, ni bila slišana, saj je sodišče ni želelo poslušati. (foto: STA).

Sicer pa nam je Američanka, ki trenutno živi in deluje v Italiji, še enkrat priznala, da si po petkovem šoku še ni povsem opomogla: “Mislim, da morajo Slovenci razumeti, da če se to lahko zgodi dr. Noviču, da se to lahko zgodi komurkoli. Ljudje morajo stopiti skupaj za svoje pravice, pisati predsedniku, storiti vse, da bi bili njihovi glasovi slišani.” Dodala je še, da ne more razumeti, zakaj višje sodišče ni želelo zaslišati Jamnikove mame. “Konec koncev primer zadeva tudi njenega sina. Zaslužila si je spoštovanje sodnikov, morala bi biti slišana!”

Luka Svetina

Foto: STA

vir:http://nova24tv.si/slovenija/crna-kronika/sem-napisi-nacrtovan-clanek/