Poglejte, kako želi EU novinarjem preprečiti, da bi pisali resnico o migrantih

Aktualno

Evropska unija, konkretneje Program Evropske unije za pravice in državljanstvo, financira projekt s sloganom “Respect words” oziroma “Spoštuj besede”, v katerem medije poučujejo pravilnega novinarstva, predvsem tistega, ki se nanaša na migrante in verske manjšine. Poglejte, kakšne standarde uvajajo v novinarsko poročanje.

Veliki migrantski val več milijonov nezakonitih migrantov je dodobra spremenil socialno strukturo Evrope, poleg tega pa vpliva tudi na novinarsko poročanje. Umori, posilstva in druga kriminalna dejanja migrantov odslej ne bodo smeli biti več del besednjaka, saj so jih “etični novinarji” uvrstili v islamofoben in ksenofoben diskurz.

Po novem in skladno z navodili se pri novinarskem poročanju o migracijah ne bo več smelo uporabljati potenciranih besed, podprtih s čustvi. Mednje sodijo tudi fraze, kot so migrantska plima, migrantski val ali poplava migrantov, saj se navezujejo na naravne katastrofe, zaradi katerih bi morali zavarovati družine. Enako je s termini “migrantske horde” in “migrantski priliv”, saj po njihovem mnenju dehumanizirajo migrante ter prosilce za azil, kar o njih ustvarja napačen vtis v javnosti.

Ekonomski vidiki migracij
V novinarskem združenju Spoštuj besede menijo, da bi bilo o migrantih treba poročati pozitivno predvsem zaradi pozitivnih ekonomskih učinkov, s katerimi bodo zapolnili vrzeli v delovnih mestih in poklicih, ki naj bi jih Evropa potrebovala in jih drugi nočejo opravljati, namesto o bremenu in stroških, ki jih prinašajo.

Migrantski kriminal
Nasilni posamezniki se najdejo v vsaki večji skupini ljudi,” so zapisali v združenju Spoštuj besede in dodali, da se mediji vse prevečkrat osredotočajo na kriminalna dejanja posameznih migrantov, ki predstavljajo večjo nevarnost kot ostali. To po njihovem vzpodbuja strah v družbi in pri ljudeh.

Nepravilna uporaba terminov
Vsem novinarjem svetujejo tudi pravilno uporabo terminov, kot so migranti, prosilci za azil in begunci, saj se jih vse prevečkrat meče v isti koš. Pri tem svetujejo, naj namesto uporabe “nezakoniti migranti” uporabljamo besedno zvezo “migranti brez avtorizacije oblasti”.

Zaradi naštetega medijem svetujejo, naj se izogibajo posploševanja migrantske problematike, o kateri je treba pisati tudi pozitivno, o ekonomskih učinkih migracij je treba poročati skladno z uradnimi statističnimi podatki. Prav tako poudarjajo, da je treba opisati tudi razloge za migracije, zaradi katerih zapuščajo domove in prihajajo v Evropo, treba je vključevati več njihovih izjav in mnenj. Med največjimi cvetkami je zagotovo ta, da med migranti in terorizmom ni nobene povezave.