Romana Tomc kandidatka SDS za predsednico države

Aktualno, Dogodki

Spoštujmo in sodelujmo! je vodilo predsedniške kandidatke Slovenske demokratske stranke.

Z veseljem in s ponosom sporočamo, da je Svet Slovenske demokratske stranke za kandidatko za predsednico Republike Slovenije izbral go. Romano Tomc.

Romana Tomc je ugledna političarka, ki se je državljankam in državljanom vtisnila v spomin kot poslanka in podpredsednica Državnega zbora Republike Slovenije. V letu 2014 je bila tudi podpredsednica Parlamentarne skupščine sveta Evrope s sedežem v Strasbourgu. Trenutno je poslanka Evropskega parlamenta, kjer se v različnih odborih ukvarja z zaposlovanjem in socialnimi zadevami, z ugotavljanjem pranja denarja, izogibanja davkov in davčnih utaj ter ostalimi ekonomskimi in monetarnimi zadevami. Gre za področja, ki jih še posebej dobro pozna, saj se z njimi ukvarja skozi celotno svojo poklicno in politično pot.

V času predsedovanja Slovenije Svetu EU je bila državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, še pred tem pa je na istem ministrstvu vodila Direktorat za delo in pravice iz dela. V času zaposlitve na ministrstvu se je še posebej podrobno ukvarjala z delovanjem socialnega in pokojninskega sistema ter delovno-pravno zakonodajo. Poseben izziv v tem obdobju so predstavljala tudi pogajanja s socialnimi partnerji ter sodelovanje s civilno družbo in različnimi interesnimi skupinami. Bila je tudi direktorica Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije, kjer se je poleg organizacijsko vodstvenih izzivov dnevno srečevala s problematiko izobraževanja in zaposlovanja mladih.

Ni ji tuje niti malo gospodarstvo in težave, s katerimi se srečujejo podjetniki. S tem se je neposredno srečala že pred mnogimi leti v okviru svoje družine. Skoraj desetletje njene poklicne poti je zaznamovalo sodelovanje z Gospodarsko zbornico Slovenije, Združenjem podjetnikov Slovenije, Združenjem računovoskih servisov in Strokovnim svetom za davčno finančna vprašanja. Na področju podjetništva se je tudi dodatno izobraževala in pridobila specializirana znanja. Poleg pokojnin, zaposlovanja, sociale in štipendij, njeno priljubljeno področje še danes ostaja področje davkov, na katerem je, takoj po končani Ekonomski fakulteti v Ljubljani, tudi začela svojo poklicno kariero.

Romana Tomc je mama dveh odraslih otrok, sina in hčerke, v prostem času rada pleše in vrtnari. Glede na to, da je veliko zdoma, se veseli drobnih hišnih opravil, ko se vrača domov, od športnih aktivnosti pa najraje smuča.

Ob izkazanem zaupanju članov Sveta Slovenske demokratske stranke je povedala: »Odločitev za kandidaturo ni bila lahka, ker položaj predsednika države jemljem zelo resno in odgovorno. Zahvaljujem se za zaupanje in podporo vsem, ki so me pri tej odločitvi podprli in spodbujali. Želim ostati trdno na tleh in ne obljubljati stvari, ki jih ne morem izpolniti. To je moj slog, ki ga ne mislim spreminjati. Verjamem, da državljani in državljanke Slovenije za svojega predsednika želijo predvsem zanesljivega, dostojanstvenega in odločnega predsednika oziroma predsednico. To je tisto, kar pa lahko obljubim brez oklevanja.« 

vir: sds.si