Slovenija zares postaja policijska država

Aktualno, Dogodki

Darko Stare in Goran Klemenčič imata očitno željo ljudi čim prej spraviti za zapahe, saj sta predstavila, da dobiva policija možnost zaslišanja osumljenca tudi brez odvetnika, zaslišanje pa bodo kar avdiovizualno posneli.

Državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Darko Stare je povedal, da bo sedaj zaslišanje osumljenca možno “tudi v nenavzočnosti odvetnika. To možnost bosta imela tako policija kot tudi državni tožilec, vendar bosta pravna varnost in pa položaj osumljenca kot tudi nenazadnje tožilstva in policije zavarovana z obveznim avdio-video snemanjem tovrstnega zaslišanja, kadar ne bo odvetnika.”

Trenutna ureditev daje dokazno vrednost zapisniku pri zaslišanju samo pod pogojem, da je navzoč odvetnik. “Svobodna izbira vsakega osumljenca je, ali bo izbral oziroma angažiral odvetnika ali ne, bo pa poštenost, korektnost in tudi pravna pravilnost postopka zagotovljena z avdio-video snemanjem. To pomeni, da če bodo izpolnjeni vsi zakonski pogoji za to, da bo lahko tak zapis tovrstnega zaslišanja tudi avdio-video posnet, bo lahko dokaz na sodišču, kar pa bo prosta presoja sodnika oziroma sodišča, ki bo o tem odločal,” je povedal Stare.

Nad avdio-video snemanjem niso zadovoljni niti na policiji
Klemenčič pa je opozoril na to, da če osumljenec izrecno izjavi, da si zagovornika ne želi izbrati, vendar se njegovo zaslišanje posname, potem “gre v takem primeru zapis tega zaslišanja v sodni spis in ta zapis je relevanten, če ti potem na glavni obravnavi potem izpoveš drugače,” je povedal Klemenčič in priznal, da nova ureditev ni naletela na dober odziv. “Policija nad tem ni pretirano navdušena, ker to pomeni na nek način posvetit z lučjo tudi v postopek policijskega zaslišanja in ta postane bolj transparenten, ker ga lahko potem vidijo sodniki, tožilci, obramba. Obramba pa ima s tem tudi težave, ker pač meni, da se je bistveno lažje braniti, če izjave, ki jih daš policiji, pod varovalkami ne pridejo in ne ugledajo luč sveta na samem sojenju,” je povedal Klemenčič.

Minister za pravosodje je sicer izjavil, da se bo osumljenca lahko snemalo tudi v primeru, da bo prisoten odvetnik. “Ampak štos je v tem, da če vi imate odvetnika, potem je ta tisto zagotovilo, da je postopek korektno izpeljan in se lahko napiše zapisnik. Če pa se odrečeš odvetniku, potem je pa to potrebno posnet,” je še povedal.
“Če nekdo na zaslišanju liže sladoled”
“V tujini tudi policija tak pristop pozdravlja, ker se na ta način lahko brani zlonamernih obtožb, da je bilo neko priznanje izsiljeno, da so ga maltretirali, da so z njim grdo ravnali. Če nekdo na zaslišanju liže sladoled, recimo, pa … No, to je to,” svoje misli ni dokončal Klemenčič. No, mi še nismo slišali za primer, da bi kdo med zaslišanjem lizal sladoled.

Vrednost opreme policistov razkrita kar v SIT ali kako je za policiste vse dobro
Seveda pa se je veliko vprašanj porajalo tudi o avdio-video opremi, predvsem koliko je nabava le-te stala. A je Stare razkril, da pravzaprav nič, saj je oprema še iz časov, ko se je kupovalo s slovenskimi tolarji. Samo za informacijo: ta že od 1. januarja 2007, torej skoraj 10 let, ni več valuta, ki bi jo uporabljali v Sloveniji. Stare je namreč na vprašanje o avdio-video opremi, ki jo bodo sedaj policisti uporabljali, razkril, da je bila policija že v preteklosti opremljena s tovrstno opremo v ta namen, ki je stala “okrog 30 milijonov tolarjev. In seveda tudi oprema za prostore je bila realizirana v vrednosti, mislim da, 60 milijonov tolarjev. Takrat so se vsi prostori praktično vseh policijskih postaj in enot kriminalistične policije opremili s to opremo.”

Marjanca Scheicher

Dodaj odgovor