Slovenske demokratke in demokrati zbrani na kongresu v Mariboru

Aktualno, Dogodki

Maribor je danes poln pomladne energije, saj v zavodu Antona Martina Slomška poteka kongres Slovenske demokratske stranke, na katerem bo stranka predstavila načrt za razvoj Slovenije v prihodnjem mandatu in začrtala svojo pot za prihodnja leta.

Današnji kongres se je začel s kulturnim programom, ko je zbrane delegate in delegatke iz vse Slovenije s svojimi zimzelenimi pesmimi ogrel Ivo Mojzer, z recitali pa sta v srca vseh stopila tudi Tone Kuntner in Bine Matoh. Uvodni pozdravni nagovor pa je imel tudi mag. Zvone Zinrajh, predsednik MO SDS Maribor.

Prisotne na kongresu je nagovoril nekdanji predsednik slovaške vlade Mikulas Dzurinda, eden izmed častnih gostov kongresa. Kot je dejal, ima stranka SDS možnost, da Slovenijo naredi spet veliko.

V video nagovoru se nam je pridružil vodja EPP skupine v Evropskem parlamentu Manfred Weber, ki je poudaril, da je Slovenska demokratska stranka najmočnejša in najuspešnejša politična stranka v slovenski zgodovini. Po njegovih besedah je Janez Janša zelo uspešno vodil slovensko vlado, saj je njegova vlada izpeljala mnogo prepotrebnih reform. “Dosegel je najnižjo stopnjo brezposelnosti v zgodovini slovenske države, prvič v slovenski zgodovini je uravnotežil proračun, med prvo vlado, ki jo je vodila SDS, pa je Slovenija postala uspešna članica Evropske unije, sprejela je evropsko denarno valuto, odpravila notranje meje in se priključila Schengenskemu območju,” je dejal in dodal, da smo lahko ponosni na vse, kar smo dosegli. Izrazil pa je tudi prepričanje, da je SDS ključni faktor politične stabilnosti in ključno gonilo reform za uspešno Slovenijo.

Joseph Daul, predsednik EPP, je v video nagovoru dejal, da bodo prihodnje volitve v naši državi, ključne za Slovenijo, pa tudi za Evropo. “Padec Mira Cerarja in njegove stranke v anketah kaže, v kakšni meri so razočarali pričakovanja slovenskih državljanov. Predstavljali so se kot stranka sprememb, a so se nazadnje izkazali predvsem kot stranka praznih obljub. Zdravstvena reforma, reforma pravosodja niti modernizacija šolstva niso bile uresničene. Slovenija vas potrebuje. Vaši sodržavljani vas potrebujejo in ankete jasno kažejo, da se tega tudi zavedajo,” je v video nagovoru povedal Daul. Ob tem je tudi spomnil na to, da je Slovenija, prva od držav nekdanje Jugoslavije, ki se je priključila Evropski uniji, prevzela evro in vstopila v Schengen, v pretežni meri zaradi SDS. In nenazadnje je Daul še dejal, da tudi Evropa potrebuje Slovenijo, ki bo zaščitila krščansko-demokratske vrednot.

Hans-Gert Pöttering, nekdanji predsednik Evropske parlametna in predsednik fundacije Konrad Adenauer Stiftung, pa je v svojem video nagovoru spomnil, da je Slovenija prva od nekdanjih komunistilnih držav prevzela predsedovanje Evropske unije ter da je predsednik Janez Janša kot predsednik vlade aktivno prispeval k temu, da je Lizbonska pogodba postala resničnost. Nekdanji predsednik Evropskega parlamenta je še dejal, da so pred Evropsko unijo in Slovenijo novi izzivi, pri čemer je pomembno, da vsi skupaj sledimo vrednotam kot so demokracija, pravni red, mir. Hans-Gert Pöttering je še dejal, da je pod vodstvom Janeza Janše lažje reševati probleme.

Povabilu na kongres stranke so se odzvali tudi predsednik stranke Glas za otroke in družine Aleš Primc, predsednik Slovenske ljudske stranke mag. Marko Zidanšek in predsednik Nove ljudske stranke Slovenije Željko Vogrin, ki so zbrane tudi na kratko nagovorili.

Delegati in delegatke so se po nagovorih predsednika Slovenske demokratske stranke in predsednika Republike Madžarske Viktorja Orbana, posvetili delu po skupinah ter delu pri nosilni kongresni resoluciji ter ostalih pomembnih resolucijah stranke. po živahni razpravi so resolucije delegati in delegatke sprejeli. Po predstavitvi resolucij pa je sledila predstavitev sprememb statuta stranke, kjer je bilo sprejetih več različnih sprememb, med njimi tudi nov način volitev predsednika, ki bo veljal od tokratnega kongresa dalje.

Ker je bil tokratni kongres tudi volilne narave, so delegati in delegatke izvolili nov izvršilni ter nadzorni odbor, nov mandat pa so potrdili tudi predsedniku stranke Janezu Janši, ki so ga zbrani prisotni že osmič večinsko podprli.

Vir: sds.si