Ustavna obtožba vložena! Dr. Vinko Gorenak: Predsednik vlade je z zlorabo položaja storil kaznivo dejanje

Aktualno

 

Po prepričanju največje opozicijske stranke SDS je premier Miro Cerar zlorabil svoj položaj, po tem ko je dosegel neizvršitev zakonite odločbe v primeru sirskega migranta Ahmada Shamiehija. Po prepričanju poslanca Vinka Gorenaka je Cerar storil kaznivo dejanje, ki ga je potrebno preganjati. Zato so vložili ustavno obtožbo proti Cerarju.

Kot je uvodoma pojasnil dr. Vinko Gorenak, je MNZ izdalo dokončno, pravnomočno in izvršljivo odločbo, po kateri bi moral biti nezakoniti sirski migrant včeraj deportiran na ozemlje Republike Hrvaške. “Akt, ki ga je izdalo Ministrstvo za notranje zadeve, je izvršljiv in ga ne more odpraviti nihče več. Akt je zakonit, preizkušen tudi na Vrhovnem sodišču RS, Evropskem sodišču in Ustavnem sodišču RS,” je bil jasen dr. Gorenak.

 

Celoten predlog obtožbe predsednika Vlade RS pred Ustavnim sodiščem RS zaradi kršitve ustave in hujših kršitev zakona si lahko preberete tukaj.
Ni izključena niti možnost vložitve kazenske ovadbe zoper Cerarja
“Dejanje predsednika vlade, ki ga je storil z novinarsko konferenco, izjavami predvčerajšnjim in včeraj, pomeni neposreden poseg v to, da se zakonita odločba zakonitega organa ne izvrši. Predsednik vlade je po našem mnenju s tem naredil dejanje, ki ima vse znake kaznivega dejanja zlorabe položaja. Zlorabil je svoj položaj za to, da je dosegel neizročitev in neizvršitev zakonske odločbe,” je razloge za ustavno obtožbo navedel poslanec SDS.

Nato je dodal, da je kaznivo dejanje treba preganjati, zato tudi sledi ustavna obtožba, da se predsednika vlade razreši. Ob tem ni izključil možnosti vložitve kazenske ovadbe proti Cerarju. “Naloga opozicije je kontrola vlade. Zato opozicijo imamo, ker sicer bi bili v nekih drugih časih. Mi bomo svoje opravili, nato pa bomo videli, kako bodo svoje naloge opravili drugi,” je ob tem dejal.

Po Gorenakovih besedah je to, da bo Cerar po svojih napovedih v primeru Šamija uporabil 51. člen zakona o tujcih, nezakonito. Na podlagi te določbe bi mu namreč lahko dali dovoljenje za začasno prebivanje prej, preden je bila izdana zakonita odločba notranjega ministrstva, je prepričan Gorenak. Ob tem je pojasnil še, da je 51. člen zakona o tujcih namenjen temu, da se dovoljenje za prebivanje podeli nekomu, ki je znanstvenik, profesor, raziskovalec, zdravnik, in da obstaja interes Slovenije za to. “V tem primeru pa ne vem, če obstaja interes,” je v dvomih Gorenak.

Za to, da predlog ustavne obtožbe pride do ustavnega sodišča, ga mora podpreti vsaj 46 poslancev, je poročala STA. Kot je dejal Gorenak, doslej sicer še niso komunicirali z nobeno od političnih strank glede podpore njihovemu predlogu. Na vprašanje, ali predlog SDS vlaga z mislijo na parlamentarne volitve prihodnje leto, je Gorenak odgovoril, da bo Cerar volitve prihodnje leto izgubil tudi brez te obtožbe.

Gorenak je ponovil tudi, da na ilegalen način priti v Slovenijo in zaprositi za azil “sploh ni mogoče, razen če priletiš s padalom”, saj da mora skladno z dublinsko uredbo za azil vsak zaprositi v prvi državi EU, to pa sta denimo Grčija in Hrvaška. Ob tem pa je Gorenak dejal, da bi g. Ahmada, če bi odšel v Zagreb, tam obravnavali, glede na to, od kod prihaja. Na Hrvaškem bi tako verjetno dobil mednarodno zaščito in takoj, ko bi to odločbo imel, bi se lahko prosto gibal po Evropi in bi lahko prišel tudi v Ljubljano.

Barbara Oprčkal